Poľsko: Republikána Romneyho vítali v Gdansku skandovaním Obamovho mena

30.07.2012 Celý región

Varšava 30. júla (TASR) - Americký republikánsky prezidentský kandidát Mitt Romney sa dnes stretol s poľským premiérom Donaldom Tuskom v severopoľskom meste Gdansk, ktoré je poslednou zastávkou na jeho zahraničnej ceste.

Romney dúfa, že dvojdňová návšteva Poľska mu umožní pritiahnuť poľsko-amerických voličov v USA. Chce tiež ukázať, že by bol tvrdší vo vzťahu k Rusku ako jeho protivník, americký prezident Barack Obama, uviedla tlačová agentúra DPA.

Republikána pred rokovaním s Tuskom na radnici privítali obyvatelia Gdanska skandovaním Obamovho mena. Potom nasledovalo stretnutie s protikomunistickou ikonou, bývalým lídrom hnutia Solidarita Lechom Walesom.

Obaja - Tusk i Walesa - zdôraznili, že chceli počuť Romneyho názory na Poľsko a na Európsku úniu, v ktorej sa Poľsko stáva čoraz vplyvnejším členom.

Walesa, ktorý pozval Romneyho do Poľska, v roku 2009 kritizoval Obamu za zmeny v koncepcii protiraketového štítu, ktorý má byť umiestnený v Poľsku a v Česku.

Projekt protiraketového štítu bol naplánovaný ešte za bývalého amerického prezidenta Georgea W. Busha, ale počas Obamovej administratívy sa obmedzil. Tento krok Romney nedávno označil za "náhle opustenie priateľov v Poľsku a Česku". Kritizoval Obamu, že je vo vzťahu k Rusku príliš miernym.

V Romneyho programe v Gdansku bola aj návšteva lodeníc a pamätníka obrancov na Westerplatte, kde sa začala druhá svetová vojna. Walesa v lodeniciach v 80. rokoch viedol demonštrácie, ktoré pomohli v roku 1989 zvrhnúť koministický režim.

Romney sa chcel na svojej zahraničnej ceste po Európe a v Izraeli profilovať ako seriózny politik v otázkach zahraničnej politiky, čo sa mu nie vždy podarilo, mieni DPA.

Na úvod svojej cesty v Británii republikán urazil hostiteľov olympijských hier, keď spochbynil ich organizačné schopnosti. V Izraeli zas nahneval Palestínčanov. Označil totiž Jeruzalem za "hlavné mesto Izraela", hoci izraelská anexia východnej, arabskej časti mesta nie je medzinárodne uznaná.
 

Vyberte región